Népszerű a Balaton a külföldiek körében is

balatonfured2 Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes vendégforgalom együttesen 3,0 százalékkal nőtt. A Balatonnál 10 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 15,2 százalékkal emelkedett. A szállodai szobák ára országosan 11,8 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-nek.

A külföldi vendégek száma 3,5 százalékkal emelkedett. Az összes külföldi vendégéjszaka felét Budapesten töltötték el, a Balatonnál 10 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában. Augusztusban a küldő országok listáját Németország vezette, utána sorrendben lengyel, holland, angol, cseh és olasz vendégek érkeztek legnagyobb számban.

A belföldi vendégek száma 1,9 százalékkal emelkedett, és a Balaton kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldi vendégéjszakák 36 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt.

A jelentés szerint a szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek: az összes bruttó árbevétel 15,2 százalékkal 56,4 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 16,2 százalékkal 36,7 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 12,7 százalékkal 9 milliárd forintra, az egyéb szolgáltatások bevétele 14,5 százalékkal 10,7 milliárd forintra emelkedett. A külföldiek által fizetett szállásdíjbevétel 19,9 százalékkal, 20,1 milliárd forintra, a belföldiektől eredő 12,1 százalékkal 16,5 milliárd forintra emelkedett. Miközben a vendégéjszakákból 46 százalékkal részesedtek, a teljes szállásdíjbevétel 55 százaléka származott a külföldi vendégektől – közölte a KSH.

Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,9 százalékkal több, összesen 20,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,9 százalékkal (10,3 millió), a belföldi vendégek 5,1 százalékkal több (10,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 59,8 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16,7 százalékkal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18,8 százalékkal nőtt és meghaladta a 188 milliárd forintot.

Balatoni szálláshelyinket ide kattintva megtekintheti és lefoglalhatja!

You should always remember click over here that good essays are created thanks to details.

Comments are closed.